Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kroužkování mláďat

Jak kroužkovat mláďata

Kroužkování mláďat je velice důležité pro pozdější identifikaci jedince. Pokud chováte více papoušků, tak právě díky kroužkům poznáte vždy toho pravého, kterého jste hledali.

Kroužky papoušky neomezují v pohybu (musíte však zvolit odpovídající velikost kroužku) a chovají se jako by se s nimi narodili.

Ale jako každá věc, tak také kroužky mají své velké výhody, ale i nevýhody. Kroužek se může zachytit o přečnívající drát v pletivě či za drobnou ulomenou větvičku. V takovém případě, není-li papouškovi okamžitě poskytnuta pomoc, to končí špatně. Papoušek si totiž může v lepším případě zlomit nohu v horším případě může dokonce uhynout.

Ale takovéto případy se stávají velice zřídka. Když chovatel dodrží zásadní podmínky chovu (tím myslím, aby pletivo bylo kompletní a nikde nevyčnívali žádné ostré hrany či dráty) měl by být papoušek v bezpečí.

POSTUP PŘI KROUŽKOVÁNÍ

Ke kroužkování potřebujete trochu té zručnosti. Hlavně začínající chovatel. Jde o cvik. Až "nějaké" to mládě okroužkujete půjde vám to jako na běžícím pásu. Prostě to chce nacvičit.

Do šikovnější ruky si vezměte předem zvolený kroužek a poblíž si připravte nějaké silnější vypelíchané brko nebo do tupé špičky ořezanou špejli či sirku (je to velice důležité, později vám vysvětlím proč).

Nyní si vyndejte mládě a vezměte si ho do té méně šikovné ruky, tak aby mládě mělo hlavičku mezi vaším palce a ukazováčkem a ostatnímy prsty ho podepírejte ze zdola. Nyní šikovnější rukou připravte mláděti nožičku, tím stylem, že ji opatrně vezmete mezi palec a ukazováček a předáte si jí do té méně šikovné ruky také mezi palec a ukazováček. Nohu byste měli držet mírně nad prsty mláděte. Zároveň si nohu mláděte zapřete prostředníčkem či prsteníčkem té méně šikovné ruky.

Nyní ryhle vyzměte šikovnější ruku a připravte si prsty mláděte (3 nejdelší dopředu, nejmenší nechte volný, půjde směrem do zadu). Poté posuňte držení méně šikovné ruky mírně za 3 prsty připravené směrem dopředu a šikovnější rukou začněte provlékat mláděti prsty kroužkem. Pomalu kroužek přetáhněte přes prsty až ke kloubu.

Jelikož dnešní vyráběné kroužky jsou dost vysoké uvěznil nám nyní kroužek 4 prst. Proto vezmeme připravený brk a tím jemně mláděti prst vytáhneme z kroužku.

Tím je mládě okroužkované a můžeme ho vrátit zpátky do hnízda. Tím ale práce nekončí. Je důležité abyste ještě mládě kontrolovali, aby mu kroužek nespadl. Kdyby kroužek spadl a vy ho znova ten den nanejvýš příští den nevrátili, mládě by už nemuselo jít okroužkovat.


Tímto postupem kroužkujeme všechna mláďata a nikdy nevznikl žádný problém.